Abbeyfield Invest Vlaanderen (AIV) lanceert een crowdfunding-campagne ter ondersteuning van haar werking. Met de aankoop en de verhuur van de cohousing-huizen aan Abbeyfield-bewonersgroepen wil AIV meer impact hebben op de locatie en de duurzaamheid van de Abbeyfieldhuizen. Bovendien wil AIV het unieke woonconcept van Abbeyfield Vlaanderen vzw (kleinschalige cohousing op maat van 55-plussers) verder opschalen in Vlaanderen. Met deze crowdfunding-campagne spreekt AIV impact-investeerders aan die - naast een financieel rendement - vooral een hoger maatschappelijk doel willen ondersteunen.
Er is een hele duidelijke behoefte in onze samenleving. Een generatie 55-plussers die steeds groter en belangrijker wordt geeft aan het roer zo lang mogelijk in handen te willen houden, en tegelijkertijd niet meer alleen te willen wonen. Maar ze kunnen zich niet vinden in de conventionele oplossingen voor senioren. Zij willen anders gaan wonen: autonoom, duurzamer,... en met kansen op een actief en sociaal leven.
zegt Charlotte Hanssens, bestuurder bij AIV en voorzitter bij Abbeyfield Vlaanderen.
Vanuit deze visie op ‘ouder worden’ begeleidt Abbeyfield Vlaanderen vzw al meer dan 10 jaar kleinschalige cohousing waar 55-plussers privé wonen en samen leven, hun eigen omgeving creëren en zo anticiperen op hun oude dag. Met nieuwe kansen voor een boeiend sociaal en actief leven.
Abbeyfield in België telt 11 huizen waarvan 3 in Vlaanderen, nl. Gent, Leuven en Malle. Deze huizen bieden volledig uitgeruste appartementen met een eigen keuken, een eigen badkamer met inloopdouche en toilet en een terras voor iedere bewoner en dit naast ruime gemeenschappelijke ruimtes.
Om te kunnen opschalen en om meer impact te hebben op de locatie en de duurzaamheid van de Abbeyfield-huizen werd vanuit Abbeyfield Vlaanderen vzw de coöperatieve vennootschap Abbeyfield Invest Vlaanderen (AIV) opgericht. AIV koopt en beheert kleinschalige cohousing-woningen en rust deze uit met moderne bouwtechnieken en energiezuinige oplossingen. Deze kwalitatieve woningen worden door AIV cv verhuurd aan de Abbeyfield-bewonersgroepen die zo levenslang kunnen blijven wonen in een aangepaste cohousing-omgeving, waar eigen beheer (van de woning), zelf- en samenredzaamheid, autonomie en solidariteit centraal staan.
In samenwerking met de financiële experts van Ernest Partners en het crowdfundingplatform SPREDS lanceerde AIV een crowdfunding-campagne om nog meer impact te hebben op de ontwikkeling en de opschaling van de unieke woonvorm van Abbeyfield Vlaanderen.
Naast een bescheiden financieel rendement ligt de werkelijke meerwaarde van het Abbeyfield-project in de positieve persoonlijke en maatschappelijke impact.
Dit woonconcept neemt nl. het risico op sociaal isolement weg. Het stimuleert het actief ouder worden; omwille van het concept waarbij zelfbeheer van de woning voorop staat. En het verbetert de levenskwaliteit bij het ouder worden: het hebben van een doel, in controle zijn en betrokken zijn, dragen bij tot een gezonde oude dag.
Daarnaast is er een maatschappelijke impact. Cohousing via Abbeyfield ontlast ons gezondheidssysteem omdat de bewoners door hun actieve levensstijl langer gezond ouder worden. Bovendien kunnen zij terugvallen op hun netwerk van medebewoners. Abbeyfield heeft berekend dat de kostenbesparingen voor de staat, en daarmee voor de gehele samenleving, over een periode van 20 jaar ruim €19 miljoen bedragen. Deze becijfering houdt oa. rekening met het gegeven dat de overheid jaarlijks €31.000 bijdraagt per persoon in een woonzorgcentrum.
Ten slotte heeft het woonconcept een positieve impact op het milieu door het duurzame en energiezuinige beheer van de huizen en het verhoogt de buurtcohesie dankzij het engagement en de vele initiatieven van de bewoners.
Meer info over deze crowdfunding?
Wil je een uniek, maatschappelijk cohousing-concept mee verder op de kaart zetten?
Investeren brengt serieuze risico’s met zich mee, daarbij inbegrepen het verlies van het volledige kapitaal of een gedeelte daarvan. Gelieve de Blad met essentiële beleggingsinformatie en de sectie over risicofactoren te lezen en u aan te melden vooraleer te investeren.
"Cohousing op maat van 55-plus heeft positieve impact op
levenskwaliteit bewoners." en andere resultaten kwamen uit de studie die Abbeyfield België uitvoerde i.s.m Society & Ageing Research Lab van de VUB.
Gerontoloog en schrijver Dirk Doucet roept in Knack de politiek op tot een doordacht preventiebeleid om de levenskwaliteit van ouderen te waarborgen en een wettelijk kader op langetermijn te scheppen voor cohousing op maat van 55-plus.
Journaliste Karine Vanheusden van Gazet van Antwerpen werd hartelijk ontvangen door de bewoners van 't Getouw in Malle. Een fijn artikel in de weekendkrant was het resultaat.
Abbeyfield trekt aan de kar en biedt senioren een oplossing tussen eenzaam ouder worden of verder leven in een woonzorgcentrum. Maar de wetgeving loopt achter.