Dirk Doucet (gerontoloog en schrijver van oa. "Zorgen voor morgen") roept in Knack de politiek op om dringend aandacht te schenken aan een doordacht preventiebeleid om de levenskwaliteit van ouderen te waarborgen en een wettelijk kader op langetermijn te scheppen voor cohousing op maat van 55-plus.
Doucet stelt: "Dit beleid kan er voor zorgen dat we niet enkel langer zullen leven, maar dat dit ook meer jaren in een betere conditie kunnen doen. (...) Neem nu het wonen. Gezien de verscheidenheid aan wensen, voorkeuren en soms ook ondersteuning hebben ook oudere mensen nood aan een scala aan woon- en/of ondersteuningsvormen. Maar buiten het aanbod van assistentiewoningen en woonzorgcentra is er weinig mogelijk. Bij kleinschalige cohousingvormen waar je privé woont en samen leeft zoals bijvoorbeeld Abbeyfield, kampen nieuwe initiatiefnemers (de bewoners zelf dus) met een karrevracht aan lokale en Vlaamse voorschriften. Als het al financieel en technisch mogelijk is om een huis op te richten is de doorlooptijd van een nieuw initiatief te lang. Hierdoor gooien heel watmensen de handdoek voortijdig in de ring. Het gevolg is dikwijls vereenzaming."
Zorgen voor morgen begint vandaag! 💪❤️
"Cohousing op maat van 55-plus heeft positieve impact op
levenskwaliteit bewoners." en andere resultaten kwamen uit de studie die Abbeyfield België uitvoerde i.s.m Society & Ageing Research Lab van de VUB.
Journaliste Karine Vanheusden van Gazet van Antwerpen werd hartelijk ontvangen door de bewoners van 't Getouw in Malle. Een fijn artikel in de weekendkrant was het resultaat.
Abbeyfield trekt aan de kar en biedt senioren een oplossing tussen eenzaam ouder worden of verder leven in een woonzorgcentrum. Maar de wetgeving loopt achter.
De resultaten van de Woonstudie van de stad Leuven bevestigt de noden waar Abbeyfield Vlaanderen aan meewerkt. Het Nieuwsblad vermeldt ons Abbeyfieldhuis 'De Notenkraker' in Leuven als oplossing.