Dirk Doucet (gerontoloog en schrijver van oa. "Zorgen voor morgen") roept in Knack de politiek op om dringend aandacht te schenken aan een doordacht preventiebeleid om de levenskwaliteit van ouderen te waarborgen en een wettelijk kader op langetermijn te scheppen voor cohousing op maat van 55-plus.
Doucet stelt: "Dit beleid kan er voor zorgen dat we niet enkel langer zullen leven, maar dat dit ook meer jaren in een betere conditie kunnen doen. (...) Neem nu het wonen. Gezien de verscheidenheid aan wensen, voorkeuren en soms ook ondersteuning hebben ook oudere mensen nood aan een scala aan woon- en/of ondersteuningsvormen. Maar buiten het aanbod van assistentiewoningen en woonzorgcentra is er weinig mogelijk. Bij kleinschalige cohousingvormen waar je privé woont en samen leeft zoals bijvoorbeeld Abbeyfield, kampen nieuwe initiatiefnemers (de bewoners zelf dus) met een karrevracht aan lokale en Vlaamse voorschriften. Als het al financieel en technisch mogelijk is om een huis op te richten is de doorlooptijd van een nieuw initiatief te lang. Hierdoor gooien heel watmensen de handdoek voortijdig in de ring. Het gevolg is dikwijls vereenzaming."
Zorgen voor morgen begint vandaag! 💪❤️
De eerste bewoners van het Abbeyfieldhuis 'Munthof' in Mechelen namen onlangs hun intrek in hun huis en ze kregen al meteen bezoek van Gazet van Antwerpen!
Seniorennet- dé website voor de 'boomers' zoals dat zelf benoemen - schonk op haar site aandacht aan onze unieke woonvorm.
Eén op tien ouderen in ons land brengt zichzelf schade toe, dat blijkt uit een VUB-onderzoek. En dat komt vaker voor bij ouderen die alleen wonen en daardoor vaker eenzaam zijn. Sonja en Giuseppe getuigen hoe wonen in hun Abbeyfieldhuis hun sociale relaties sterk houden.
"Cohousing op maat van 55-plus heeft positieve impact op
levenskwaliteit bewoners." en andere resultaten kwamen uit de studie die Abbeyfield België uitvoerde i.s.m Society & Ageing Research Lab van de VUB.