Abbeyfield in de pers

Wij zijn een dorp geen stad steeds meer verzet tegen appartementisering

‘Wij zijn een dorp, geen stad’: steeds meer verzet tegen appartementisering (De Morgen)

Steeds meer Belgische dorpen ervaren druk van appartementisering, wat leidt tot verdichting van woongebieden en uitdagingen voor leefbaarheid en infrastructuur. Gemeenten zoals Vosselaar voelen de impact van toenemende bevolkingsdichtheid en ruimtelijke beperkingen. De professionalisering van de vastgoedmarkt en bevolkingsgroei zorgen voor een verschuiving naar appartementen, met 77% toename tussen 2003 en 2023. Verdichting wordt gezien als oplossing voor de woningnood en mobiliteitsproblemen, maar roept vragen op over identiteit en leefomgeving.

Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs noemt onze Abbeyfieldhuizen "een voorbeeld van geslaagde verdichting" omdat onze bewoners allemaal een eigen appartement hebben dat volledig uitgerust is, maar ook bepaalde ruimtes zoals een salon, een wasruimte en een logeerkamer delen.
“Het is de toekomst”, zegt de Vlaamse Bouwmeester.

“Een afbetaalde woning werd vroeger als een pensioengarantie gezien, maar nu moet er geïnvesteerd worden om ze energiezuiniger te maken. Dat kost veel geld en dan is een project als Abbeyfield interessant”, aldus Wieërs.

Ben je abonnee van De Morgen, dan kan je hier het volledige artikel lezen.


* de foto bij dit artikel is geen Abbeyfieldhuis

Laatste nieuwsberichten