Een Abbeyfieldhuis is bedoeld voor gemotiveerde, actieve 55-plussers die de regie in handen willen houden.
Kiezen voor een Abbeyfieldhuis, houdt in kiezen voor een gezamenlijk project, geleid door een groep bewoners, waar je verantwoordelijk blijft voor je eigen leven en bereid bent een rol op te nemen en een leefomgeving te delen.
Neen, in een Abbeyfieldhuis zijn zowel koppels als alleenstaanden welkom.
In de praktijk zijn de meeste mensen die in onze huizen stappen 55-plus en ouder.
Voor bepaalde subsidieregelingen is vereist dat een bepaald percentage van de bewoners minstens 55 jaar moet zijn.
Eenieder die interesse heeft om in een Abbeyfieldhuis te wonen is in principe welkom! Al is het zo dat niet iedereen in elk Abbeyfieldhuis 'past'. Daarom hebben de huidige bewoners steeds de vrijheid om mee te beslissen wie ze als nieuwe buur aanvaarden.
Concreet voorzien we voor kandidaat-bewoners steeds voldoende tijd om kennis te maken met de huidige bewoners van het huis, en met de werking van een Abbeyfieldhuis, alvorens de knoop door te hakken en te beslissen al dan niet in een Abbeyfieldhuis te gaan wonen.
Het begint vaak met een kennismaking met een kopje koffie. Een kandidaat-bewoner eet al eens mee, en leert zo zijn of haar mogelijke medebewoners kennen.
Indien het klikt en de kandidaat-bewoner wil het erop wagen, bestaat de mogelijkheid om twee weken in het huis te komen wonen.
Pas daarna beslissen de kandidaat-bewoner en de groep of ze buren worden!
Zeker! Als bewoner van een Abbeyfieldhuis kan je nog een professionele activiteit hebben buitenshuis, betaald of vrijwillig.
In een Abbeyfieldhuis wordt gestreefd naar een leeftijdsmix, waar verschillende generaties samen leven, al is het maar om te voorkomen dat alle bewoners tegelijk op gevorderde leeftijd komen.
De minimiumleeftijd om in een Abbeyfieldhuis te wonen ligt op 55 jaar.
Een maximumleeftijd is er niet. Zolang je autonoom en actief bent, en kan deelnemen aan het beheren van het Abbeyfieldhuis ben je meer dan welkom.
Een Abbeyfieldhuis telt door de band een aantal kleine, enkele middelgrote en een groter appartement. Samen gemiddeld negen à elf eenheden. In een nieuw project wordt wie welk appartement zal betrekken, in samenspraak bepaald.
Neen, in een Abbeyfieldhuis huur je niet zonder meer een appartement.
Wie in een Abbeyfieldhuis komt wonen, kiest bewust voor cohousen. Hier woon je samen maar heb je je eigen plek.
Als bewoner maak je deel uit van een groep met een gezamenlijk project, waarin iedere bewoner een rol te vervullen heeft.
Indien je wat te vieren hebt en je appartement is daarvoor wat te klein, kan je de gemeenschappelijke keuken en eetkamer reserveren en je familie of vrienden daar ontvangen!
Abbeyfield Vlaanderen biedt een perfecte omkadering om dit type van cohousing op maat van 55-plus te realiseren.
Abbeyfield werd opgericht in de UK en heeft wereldwijd meer dan 700 huizen gerealiseerd. In België tellen we intussen tien Abbeyfieldhuizen.
Beproefde trajectbegeleiding
In een Abbeyfieldhuis worden beslissingen samen genomen en door iedereen onderschreven. Het huis zelf wordt vormgegeven in samenspraak met de toekomstige medebewoners, de bevoegde instanties en de eigenaars. Zo wordt er een goede band opgebouwd tussen de toekomstige buren.
Verder staat Abbeyfield Vlaanderen steeds paraat, mocht er nood zijn aan ondersteuning tijdens het samenwonen.
Gedegen omkadering
Door de jaren heen heeft Abbeyfield Vlaanderen de achtergrond en ervaring opgebouwd om de juiste panden aan te bieden, mensen bijeen te brengen en een traject met de kandidaat-huurders te doorlopen met als doel tot een enthousiaste en geëngageerde bewonersgroep te komen die het Abbeyfieldhuis autonoom zal beheren. Abbeyfield Vlaanderen stuurt de oprichting van het huis, de voorbereidende activiteiten en de groepsbegeleiding van de kandidaat-bewoners, en begeleidt de groep op allerlei vlakken: budgettering, groepsvorming, communicatief samenleven, juridische organisatie en veel meer.
Levensproject voor 55-plussers
Een Abbeyfieldhuis is gericht op levenslang wonen. Je bent zelfredzaam als je toetreedt, maar overal is het huis voorzien van aangepaste drempels, deuren en ruimten voor een rolstoel, voor mocht het minder goed gaan. Je kan indien nodig, zoals je gewoon was, een beroep doen op je eigen arts en thuiszorg.
Abbeyfield Vlaanderen legt in alle discretie samen met jou een referentiedossier aan, waarin jouw vertrouwenspersoon en eventuele wensen van arts, hospitaal of zorgcentra staan.
Zo biedt dit levensproject alle kansen op slagen, met aandacht voor autonomie, betrokkenheid, betaalbaarheid, veiligheid en welbevinden.