Veelgestelde vragen

Heb ik als bewoner beslissingsrecht?

Zeker! Als bewoner van een Abbeyfieldhuis hou je de touwtjes mee in handen.

De bewoners van een Abbeyfieldhuis hebben beslissingsbevoegdheid en kunnen juridisch handelen als een rechtspersoon. Ze krijgen daartoe het wettelijk erkend statuut van vzw, of vereniging zonder winstoogmerk.

Om ervoor te zorgen dat beslissingen over de dagelijkse organisatie van het Abbeyfieldhuis op democratische wijze gebeurt, vormen de bewoners de Bewonersraad, die op regelmatige basis bijeenkomt.

Werken jullie met wachtlijsten?

Nee.

Indien je interesse hebt in het Abbeyfield woonconcept, laten we je er graag mee kennismaken.
Daarvoor organiseren we op regelmatige tijdstippen online en live infosessies. Die data vind je in onze Agenda.

  • Indien je interesse hebt in een nieuw project, woon je met andere geïnteresseerden enkele groepsbijeenkomsten bij en kan je aansluitend de groepsvorming volgen tot aan bewoning.
  • Wanneer er een plaats vrij komt in een bestaand Abbeyfieldhuis, wordt dat bekend gemaakt en kan iedereen die interesse heeft om in dat Abbeyfieldhuis te wonen zich kandidaat stellen.
    De kandidaat-bewoner krijgt de nodige tijd om kennis te maken met de huidige bewoners en met de werking van een Abbeyfieldhuis.
    Indien het klikt en de kandidaat-bewoner wil het erop wagen, bestaat de mogelijkheid om als test twee weken in het huis te komen wonen.
    Pas daarna beslissen de kandidaat-bewoner en de groep of ze buren worden!

Hoe ziet mijn appartement eruit?

Elk appartement heeft een woonkamer, een keukenhoek, een slaapkamer en een badkamer. Hoe die er uitzien bepaal je zelf. Je richt je appartement in volgens je eigen smaak en met je eigen meubels.

Is mijn appartement groot genoeg om mijn dochter en kleinzoon enkele dagen te ontvangen?

Je appartement telt een of twee slaapkamers.

Indien je niet genoeg slaapplaatsen hebt, kan je de gemeenschappelijke logeerkamer met badkamer die je in elk Abbeyfieldhuis vindt reserveren voor je bezoek.

Wie beheert de Abbeyfieldhuizen?

Elk Abbeyfieldhuis is een vzw en staat op zichzelf.
Het beheer is in handen van de bewoners, die allen volwaardig lid zijn van de vzw, en enkele externe personen die op vrijwillige basis betrokken zijn bij het beheer van het huis.

Deze vzw huurt het Abbeyfieldhuis van de eigenaar. Contracten met energie- en andere leveranciers worden centraal onderhandeld en beheerd.

Abbeyfield Vlaanderen ondersteunt de Abbeyfieldhuizen in Vlaanderen.

Ik heb een grote woning met tuin, kan ik er een Abbeyfieldhuis van maken?

Mogelijk wel, maar dat moet worden onderzocht!

Een Abbeyfieldhuis moet aan specifieke architectonische normen voldoen, en qua ligging en grootte aan volgende basiscriteria beantwoorden:

  • Minimale bewoonbare oppervlakte van 700 m²
  • Negen à tien appartementen van minimaal 50 m² plus gemeenschappelijke ruimten
  • Gemeenschappelijk: grote leefruimte, vriendenkamer met badkamer, wasruimte, fietsenberging, tuin
  • Ligging in of nabij de stads- of dorpskern, dichtbij openbaar vervoer en voorzieningen

Indien je woning aan alle voorwaarden voldoet, of kan voldoen na renovatie, wordt een haalbaarheidsstudie voorgesteld.

Hoe verloopt de procedure voor het opnemen van een nieuwe bewoner?

Omdat de bewoners van een Abbeyfieldhuis partners zijn die voor elkaar kiezen, wordt - zodra een appartement in een bestaand Abbeyfieldhuis vrijkomt - de procedure voor coöptatie van een nieuwe bewoner opgestart.

Deze procedure is opgenomen is in het huishoudelijk reglement van een Abbeyfieldhuis.

In eerste instantie krijgen de Vrienden van het huis het nieuws dat er een vrije plaats is. Bredere bekendmaking volgt indien geen van de Vrienden interesse heeft in dat vrije appartement.

Vanaf dan kan iedereen die interesse heeft om in dat Abbeyfieldhuis te wonen zich kandidaat stellen. De kandidaat-bewoner krijgt de nodige tijd om kennis te maken met de huidige bewoners en met de werking van een Abbeyfieldhuis. Indien het klikt en de kandidaat-bewoner wil het erop wagen, bestaat de mogelijkheid om als test twee weken in het huis te komen wonen.

Pas daarna beslissen de kandidaat-bewoner en de groep of ze buren worden.

Waarom zou ik Vriend van een Abbeyfieldhuis worden?

Daar zijn wel wat redenen voor te bedenken!

Omdat het Abbeyfieldconcept je interesseert en je van dichtbij wil volgen hoe het eraan toegaat in een Abbeyfieldhuis; omdat je denkt dat het wat voor jou is maar je voelt je nog te jong -en zo heb je alvast een voetje binnen-; omdat één van je vrienden of familieleden overweegt in een Abbeyfieldhuis te gaan wonen, of er al woont; omdat je overtuigd bent dat het wat voor jou is en een eventueel vrijkomend appartement niet aan je neus wil zien voorbijgaan; omdat je wil deel uitmaken van de Abbeyfieldgemeenschap ...

Wie is de eigenaar van een Abbeyfieldhuis?

Dat is niet per se voor elk Abbeyfieldhuis hetzelfde. Een Abbeyfieldhuis wordt altijd ontwikkeld in een samenwerking tussen Abbeyfield Vlaanderen en een eigenaar van een grond of een pand.

Een Abbeyfieldhuis kan eigendom zijn van een privaat investeerder, van een gemeentelijke overheid, van een projectontwikkelaar, van een vereniging van mede-eigenaars...

De eigenaar verhuurt het volledige gebouw op lange termijn aan het Abbeyfieldhuis.

Aan welke voorwaarden moet een Abbeyfieldhuis voldoen?

Een Abbeyfieldhuis moet zowel aan specifieke architectonische normen voldoen, als qua ligging en grootte aan volgende basiscriteria beantwoorden:

  • Minimale bewoonbare oppervlakte 700 m²
  • Negen à tien appartementen van minimaal 50 m² plus gemeenschappelijke ruimte
  • Gemeenschappelijk: grote leefruimte, vriendenkamer met badkamer, wasruimte, fietsenberging, tuin
  • Ligging in of nabij de stads- of dorpskern, dichtbij openbaar vervoer en voorzieningen

Indien je bouwgrond, plannen of bestaande woning aan alle voorwaarden voldoen, of kan voldoen na renovatie, wordt een haalbaarheidsstudie voorgesteld.