In de provincie Antwerpen wonen ongeveer 110.000 65-plussers alleen. Dat is 1 op 4. Vaak wonen ze in veel te grote huizen en wordt hun sociaal netwerk steeds kleiner met risico op eenzaamheid. Verhuizen naar een woonzorgcentrum is echter niet de gewenste oplossing. Cohousing voor senioren is dat vaak wel. De senioren houden de touwtjes zelf in handen en wonen samen met anderen op wie ze altijd kunnen terugvallen. Daar neemt Abbeyfield het voortouw in.
Karin Vanheusden (Gazet van Antwerpen) sprak met Charlotte Hanssens (voorzitter Abbeyfield Vlaanderen), Dirk Doucet (Gerontoloog - Auteur), VUB-professor An-Sofie Smetcoren en Kathleen Helsen (Antwerps deputé Wonen).
Ben je abonnee van Gazet van Antwerpen, dan kan je hier het volledige artikel lezen.
Of contacteer ann.peeters@abbeyfield.be.
Eén op tien ouderen in ons land brengt zichzelf schade toe, dat blijkt uit een VUB-onderzoek. En dat komt vaker voor bij ouderen die alleen wonen en daardoor vaker eenzaam zijn. Sonja en Giuseppe getuigen hoe wonen in hun Abbeyfieldhuis hun sociale relaties sterk houden.
Seniorennet- dé website voor de 'boomers' zoals dat zelf benoemen - schonk op haar site aandacht aan onze unieke woonvorm.
"Cohousing op maat van 55-plus heeft positieve impact op
levenskwaliteit bewoners." en andere resultaten kwamen uit de studie die Abbeyfield België uitvoerde i.s.m Society & Ageing Research Lab van de VUB.
Gerontoloog en schrijver Dirk Doucet roept in Knack de politiek op tot een doordacht preventiebeleid om de levenskwaliteit van ouderen te waarborgen en een wettelijk kader op langetermijn te scheppen voor cohousing op maat van 55-plus.