Collectief wonen is een van oplossingen voor de vergrijzende bevolking. Bijna 20% van de Belgische bevolking is 65-plus. Tegen 2050 zou dat meer dan 25% zijn. We moeten ons wapenen tegen vereenzaming en een niet-aangepaste woonomgeving. Dat komt niet alleen ons zorgsysteem ten goede maar ook en vooral de mens. De 55-plussers die langer, gezonder ouder wordt dankzij een (woon)omgeving waar zij of hij gestimuleerd wordt tot een actief en boeiend sociaal leven.
Dankzij onze bewoonster Christine Leyns (69) kreeg De Standaard een rondleiding in het Abbeyfieldhuis 't Getouw in Malle. Daar vloeide een mooi en waardevol artikel uit voort dat dit weekend (20/04/2024) verscheen in de bijlage 'Duurzaam Leven'.
Ben je abonnee van De Standaard, dan kan je hier het volledige artikel lezen.
Eén op tien ouderen in ons land brengt zichzelf schade toe, dat blijkt uit een VUB-onderzoek. En dat komt vaker voor bij ouderen die alleen wonen en daardoor vaker eenzaam zijn. Sonja en Giuseppe getuigen hoe wonen in hun Abbeyfieldhuis hun sociale relaties sterk houden.
Seniorennet- dé website voor de 'boomers' zoals dat zelf benoemen - schonk op haar site aandacht aan onze unieke woonvorm.
"Cohousing op maat van 55-plus heeft positieve impact op
levenskwaliteit bewoners." en andere resultaten kwamen uit de studie die Abbeyfield België uitvoerde i.s.m Society & Ageing Research Lab van de VUB.
Gerontoloog en schrijver Dirk Doucet roept in Knack de politiek op tot een doordacht preventiebeleid om de levenskwaliteit van ouderen te waarborgen en een wettelijk kader op langetermijn te scheppen voor cohousing op maat van 55-plus.