Bowoaters, Gent

Vooraanzicht 1

Locatie

New-Orleansstraat 183, 9000 Gent

Aantal wooneenheden

Bowoaters telt negen appartementen, met ruimte voor negen tot elf 50-plussers.

Bewoning

Februari 2020

Beschikbaarheid

Alle appartementen zijn bewoond.
Screenshot 2019 11 04 at 16 42 28

Vernieuwend participatief wonen, naar Abbeyfieldmodel

In Gent initieerde het OCMW in samenwerking met Abbeyfield Vlaanderen een nieuw woonproject op de site van het vroegere lokaal dienstencentrum De Muide in Meulestede. De provincie Oost-Vlaanderen steunt financieel.

Het gebouw telt vier bouwlagen en bestaat uit negen flats, elk met een klein terras. Daarnaast vind je er ook gemeenschappelijke ruimten: keuken, leef- en zitruimte, berging, een logeerkamer die ook als hobby- of vergaderruimte kan dienen, plus een tuin met moestuin.

Deze appartementen worden erkende assistentiewoningen en zijn ingericht volgens de principes van levenslang wonen. Ze zijn toegankelijk, veilig, comfortabel en makkelijk aanpasbaar mocht dat nodig zijn.

Gezocht

Het OCMW Gent zocht actieve 50-plussers die gedomicilieerd waren in Gent, die zelfstandig konden wonen, en - heel belangrijk - expliciet kozen voor cohousen.

De bewoners zouden zelf instaan voor het beheer van het huis, onder de juridische vorm van een vzw. Deze vzw huurt het gebouw van het OCMW, de bewoners betalen hun huur aan de vzw.

2018 05 29 Startup cohousing

Gevonden

Eind 2015 werd gestart met een 30-tal geïnteresseerden, die maandelijks samenkwamen.

Omdat deze vorm van samenwonen een groot engagement vraagt, en bewoners voor elkaar moeten openstaan, is de groepsvorming enorm belangrijk. Daarom liet het OCMW zich voor het proces van de groepsvorming begeleiden door Abbeyfield Vlaanderen.

Tijdens dat traject kregen ze een zicht op wat cohousen precies inhoudt. Kandidaten die ervoeren dat het toch niets voor hen was, stopten ermee.

Wanneer kunnen we binnen ingrid paula marie didier

Uiteindelijk bleef er een groep van tien kandidaat-bewoners over, onder wie twee koppels. Bowoaters zal bewoond worden door twee mannen en acht vrouwen. De jongsten zijn een eindje in de 50 en werken nog, de oudste is begin 80. Een heel diverse groep dus, die zich als het ware vanzelf gevormd heeft tijdens al die sessies, en die intussen perfect voorbereid is op cohousen.

Op dinsdag 29 mei 2018 gaven de tien toekomstige bewoners het startschot voor de nieuwbouw in de wijk Meulestede.

20200108 140730

Stand van zaken

Een kleine twee jaar later vond de plechtige overdracht van de sleutels plaats, en begin februari 2020 was het eindelijk zover. De bewoners trokken in hun huis!

Meer weten?

Mail ons!