Cohousing op maat van 55-plus heeft positieve impact op
levenskwaliteit bewoners
Eerste Belgische studie bevestigt verhalen van bewoners Abbeyfieldhuizen België
Mechelen, woensdag 25 september - Abbeyfield België onderzocht in samenwerking met de onderzoeksgroep Society & Ageing Research Lab van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) het welzijn van de bewoners van de Abbeyfieldhuizen. De resultaten tonen dat de grote meerderheid van bewoners een verhoogde levenskwaliteit ervaren, fijne sociale relaties ontwikkelen, zich verbonden en gestimuleerd voelen om hun huis samen en autonoom te beheren. Zij ervaren ook een positieve evolutie in hun sociale, mentale en fysieke gezondheid. Deze en andere inzichten uit de studie wil Abbeyfield België delen met oa. het brede publiek, het beleid, de zorgverleners, sociale organisaties en impactinvesteerders om verder werk te maken van de ontwikkeling van het woonmodel en de opschaling ervan.
Abbeyfield België merkt een verhoogde interesse op voor cohousing op maat van 55-plus bij potentiële bewoners, investeerders en beleidsmakers. Ondanks de kracht van verhalen van bewoners gaat die interesse vaak gepaard met de vraag: “Kunnen jullie de meerwaarde van deze woonvorm aantonen?” Onderzoek in een Belgische context naar deze woonvormen voor ouderen is tot op heden eerder beperkt, zeker wat betreft kwantitatieve cijfers.
Daarom zocht Abbeyfield België een partner om de ervaringen en het welzijn van bewoners in een Abbeyfieldhuis in kaart te brengen. Voor dit onderzoek werd via een participatief traject samengewerkt met medewerkers van Abbeyfield, onderzoekers van de onderzoeksgroep Society & Ageing Research Lab (Vrije Universiteit Brussel), onder leiding van Prof. dr. An-Sofie Smetcoren, en afgevaardigde bewoners van verschillende huizen. In totaal namen 62 bewoners van 9 Abbeyfieldhuizen deel aan de bevraging die liep in de periode tussen 10/04/2024 en 30/04/2024.
Uit dit onderzoek blijkt dat het merendeel van de Abbeyfieldbewoners vrouwen zijn (65%). De sociale interactie en het gemeenschapsgevoel (89,5%) in een Abbeyfieldhuis en de mogelijkheid om te kunnen leven in een meer solidaire en inclusieve woongemeenschap (84%) zijn belangrijke redenen om naar een Abbeyfieldhuis te verhuizen. In een Abbeyfieldhuis staat een hoge participatie - waarbij de bewoners het beheer van hun eigen huis in eigen handen nemen - centraal. Zo geeft bijna 50% aan een paar keer per week deel te nemen aan gezamenlijke koffiemomenten, 54% neemt minstens één keer per week deel aan een gemeenschappelijke maaltijd met medebewoners, 40% neemt één of paar keer per maand deel aan sociale activiteiten met medebewoners, 71% is tevreden over de betrokkenheid bij bewonersraden of beslissingsmomenten over het beheer van het Abbeyfieldhuis.
Bovendien bevestigt dit onderzoek de positieve meerwaarde op het ervaren sociaal (39%) en mentaal welzijn (29%) en de fysieke gezondheid (26%). 83% van de bewoners geeft aan tevreden te zijn over hun levenskwaliteit. Bewoners geven ook aan dat sinds hun verhuis naar een Abbeyfieldhuis hun zingeving (52,5%), dagelijkse levensvreugde (58%), het nemen van milieubewuste keuzes (85%) verbeterd is. Tenslotte zien we in dit onderzoek dat bewoners heel bewust kiezen voor deze woonvorm en zijn ze overtuigd van die keuze. 72% zou de keuze ook zo opnieuw maken om naar deze woonvorm te verhuizen en 77% raadt het anderen aan om voor deze woonvorm te kiezen.
Abbeyfield België gaat aan de slag met deze resultaten, maar hoopt daarnaast ook andere actoren te sensibiliseren om actie te ondernemen rond de verdere ontwikkeling van collectieve woonvormen. Bij beleidsmakers en overheden kunnen deze resultaten meebouwen aan een basis om een meer ondersteunend beleid te ontwikkelen dat innovatieve woonvormen zoals Abbeyfieldhuizen erkent en stimuleert. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot nieuwe regelgevingen en financieringsmechanismen die het welzijn van ouderen bevorderen.
Dit rapport kan zorgverleners en sociale organisaties inspireren om nauwer samen te werken met gemeenschapsgerichte woonvormen, waardoor betere ondersteuning en zorg op maat voor ouderen mogelijk wordt.
Verder laat deze studie impactinvesteerders zien hoe het investeren in het Abbeyfieldwonen een waardevolle bijdrage kan leveren aan zowel het welzijn van ouderen als de maatschappelijke visie op ouder worden. Abbeyfield België nodigt investeerders uit om samen te werken aan de verdere uitbouw van dit impactvol woonmodel.
Tenslotte hoopt Abbeyfield België dat dit rapport in de bredere samenleving een bewustwording teweegbrengt met betrekking tot het belang van alternatieve woonvormen voor 55-plussers, en dat het anderen inspireert om na te denken over gemeenschapsgericht wonen als een haalbare optie voor de toekomst.
Gerontoloog en schrijver Dirk Doucet roept in Knack de politiek op tot een doordacht preventiebeleid om de levenskwaliteit van ouderen te waarborgen en een wettelijk kader op langetermijn te scheppen voor cohousing op maat van 55-plus.
Journaliste Karine Vanheusden van Gazet van Antwerpen werd hartelijk ontvangen door de bewoners van 't Getouw in Malle. Een fijn artikel in de weekendkrant was het resultaat.
Abbeyfield trekt aan de kar en biedt senioren een oplossing tussen eenzaam ouder worden of verder leven in een woonzorgcentrum. Maar de wetgeving loopt achter.
De resultaten van de Woonstudie van de stad Leuven bevestigt de noden waar Abbeyfield Vlaanderen aan meewerkt. Het Nieuwsblad vermeldt ons Abbeyfieldhuis 'De Notenkraker' in Leuven als oplossing.