Abbeyfieldhuis, Malle

Malle AID

Locatie

Kasteellaan, 2390 Malle

Aantal wooneenheden

Dit Abbeyfieldhuis zal negen nieuwbouwappartemen tellen, met terras in de tuin.

Bewoning

De bewoning is voorzien tegen voorjaar 2022.
2019 02 19 Malle min man

Eerste contacten

Sinds oktober 2018 vinden in het Trappistencafé te Westmalle maandelijks open cafémomenten plaats met het oog op de opstart van een Abbeyfieldhuis in de Kasteellaan in Malle.

Al snel werd ook hier duidelijk dat het Abbeyfieldconcept mensen aantrekt die voor dezelfde waarden staan. Mensen die zich bewust zijn van een aantal maatschappelijke knelpunten, en deel willen zijn van de oplossing door te kiezen voor deze alternatieve woonvorm: kleiner gaan wonen, zaken en ruimten delen, energiezuinig en ergonomisch wonen.

2019 04 23 Malle GV4 3 1

Engagement

Na een paar cafémomenten begon zich in Malle een vast groepje te vormen. Enkelen van de aanwezigen waren elke maand op de afspraak en verklaarden zich klaar voor de volgende stap. Zij wilden zich engageren om samen verder te gaan.

Daarop werd begin dit jaar de groepsvorming opgestart, en zes gemotiveerde 55-plussers gingen een eerste commitment aan. Deze mensen kiezen vastberaden voor een actief en boeiend leven, en ze willen hun leven samen verder uitbouwen. Niet alleen. En bovenal willen ze anticiperen op hun oude dag.

2019 05 19 Malle M Pecheur 7

Groepsvorming

In de sessies groepsvorming, waar de kandidaat-bewoners de kans krijgen elkaar beter te leren kennen, waar ervaringen uitgewisseld worden, en waar de eerste bouwplannen voorgelegd worden, komen dadelijk zeer concrete punten naar boven. Vooral over de gemeenschappelijke ruimten start gegarandeerd een pittige uitwisseling van ideeën. Het is immers pas als de architecten hun plannen letterlijk ontvouwen dat de groep inzicht krijgt in hoe hun toekomstige woonst er kan uitzien.

Grotere keuken of toch maar een aantal garages? Logeerkamer direct aan de ingang of liever achteraan, aan de tuin? Hebben ze al er eens over gedacht om van een stukje tuin een moestuin te maken? Zullen ze er zelf brood bakken of volstaat een microgolfoven...

Abbeyfield home 2 3

Rustige zomermaanden?

Niet voor deze 55-plussers van Malle, zij zaten alvast niet stil in de zomermaanden.

Toen de kandidaat-bewoners van Malle samen kwamen bij één van de deelnemers thuis, was de sfeer snel gezet voor een rondje ideeën uitwisselen om in de vakantieperiode niet stil te vallen.

Er werden heel wat voorstellen op tafel gelegd en deelname aan de braderij in Malle op vrijdag 5 juli 2019 was alvast een zekerheid!

Maar ook een zomerse wandeling stond op het programma, een absolute must in de prachtige landelijke natuur van Malle en omgeving.

Malle maandag 27 januari 2020

Bewoners gezocht

Intussen krijgen de bouw- en omgevingsplannen van het huis stilaan steeds meer vorm.

De Mallegroep telt intussen zes leden. Het Abbeyfieldhuis zal negen wooneenheden hebben, er is dus nog plaats!

Ben je 55-plus en brengt dit je op ideeën? Wil je kennismaken met de groep en zien of het iets voor jou is? Wil je mee je schouders onder dit project zetten?

Kom dan zeker de sfeer opsnuiven op een volgende infosessie!

Contact Abbeyfield in Malle

Suzy Huijghebaert
projectleider Abbeyfield Vlaanderen